Blog André Cats: we gaan het zien!

Ik heb nu al het NJJK van 5 tot 8 december in Eindhoven in mijn agenda gezet. Nu is het niet ongebruikelijk dat ik aan het NJJK een bezoekje breng, maar ditmaal zal ik het langer en intensiever volgen. Het NJJK is namelijk behoorlijk op de schop gegaan. Het platform voor onze snelst zwemmende junioren en jeugd was ons inziens eraan toe om onder handen genomen te worden. Eigenlijk staan er drie wijzigingen centraal.

De eerste is dat we, net als bij veel andere wedstrijden, gaan zwemmen in leeftijdsgroepen bestaande uit twee jaargangen. De junioren 1 en 2 zwemmen samen. De junioren 3 en 4 samen en tot slot de jeugdzwemmers 1 en 2 samen. Zwemmen in leeftijdsgroepen maakt gevarieerdere deelnemersvelden, leert zwemmers omgaan met winst en verlies en is een klein antwoord op het geboortemaandeffect.

Tweede in het oog springende wijziging is er geen limieten meer zijn voor het NJJK. Afhankelijk van het zwemnummer gaan we 2, 3 of 4 series zwemmers uitnodigen om deel te nemen op basis van Nationale ranglijsten.

Voor de junioren geldt dat ze niet meer alle ranglijstprestaties in de zomer op langebaan hoeven zwemmen. Hierdoor gaan we ‘jagen op limieten’ een beetje tegen. Nadeel kan zijn dat sommige zwemmers die rondom de streep van wel/niet deelnemen staan tot kort voor NJJK in onzekerheid zijn voor deelname.

De, voor mij, meest spannende aanpassing is bij de leeftijdsgroep junioren  1 en 2. Deze jongens en meisjes gaan zwemmen voor een klassement en niet meer voor ieder apart zwemnummer om de medailles strijden Er wordt een klassement bijgehouden op basis van FINA punten. Er worden tien nummers gezwommen en de beste negen resultaten tellen mee voor het eindklassement. Na afloop worden de tien hoogst geklasseerde sporters geëerd met een medaille.

Met deze maatregelen willen stimuleren dat de jongste junioren groep zich breed ontwikkelt. Je gaat je aandacht besteden aan alle slagen en afstanden. Ik kijk persoonlijk enorm uit naar december als we deze wedstrijd gaan zwemmen. Na afloop van de tienkamp in de atletiek is er altijd sprake van verbroedering en enorme steun naar elkaar. Je hebt immers allemaal dezelfde uitdagingen en ontberingen ondergaan.

Ook onze jongste junioren worden voor deze uitdaging gesteld. Niet meer alleen goed willen worden op de 100m vrije slag, maar ook leren de 200m schoolslag te zwemmen. Echt een mooie uitdaging voor zowel de kinderen als ook voor de trainers die de trainingen maken.

Veel trainers begrijpen het ‘waarom’ van dit allround zwemmen heel goed. Anderen zien vooral ook de ‘beren op de weg’ en er klinkt dan geregeld het betoog dat kinderen die nu erg goed zijn op één zwemnummer benadeeld worden. Ik snap dat. Maar dit is nou precies waar het om draait. Allround zwemmen en dus ook allround trainen is het devies. Allround presteren op het NJJK is de ultieme uitdaging voor deze kinderen. Ik kijk er naar uit en hoop samen met de kinderen, coaches en ouders te genieten van prachtige wedstrijden in december in Eindhoven. 

André Cats

Wil je alle ins-en-outs weten met betrekking tot het NJJK? Lees dan de bepalingen op de KNZB website. Ook staat hier al de eerste versie van de plaatsingslijsten voor de jongste junioren.