Fase 4: Train racen/presteren (jeugd)

Specialiseren

Motivatie

Om voor de top te gaan, heb je moed nodig. Lef om te durven racen tegen je tegenstander en je land te vertegenwoordigen. Moed om jezelf in de spiegel te bekijken en je sterke en zwakke punten te erkennen. Moed om uit je comfort zone te stappen om te bereiken wat we dachten dat onmogelijk was. Doorstrijden vanuit de liefde voor de sport ongeacht de onzekerheden. Op deze leeftijd ontwikkelen de sporters hun identiteit door de prestaties en kunnen ze twijfelen over hun capaciteiten in de wedstrijd. Daarom is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan mentale voorbereiding en hoe je gedachtes onder controle kunt houden.

Kenmerken

In de vierde fase in het meerjarenopleidingsplan gaat de zwemmer zich specialiseren, fysiek verder ontwikkelen en een toenemende mate van competitieve ontwikkeling. Wil een sporter komen tot een goede ontwikkeling dan is het belangrijk dat hij toegang heeft tot de juiste trainingsfaciliteiten, coaches, trainingsgroep, wedstrijden en (emotionele) ondersteuning. Coaches moeten een sterke nadruk leggen op autonomie en onafhankelijkheid en een lerende en prestatiegerichte omgeving creëren waar sporters aangemoedigd worden om keuzes te maken, techniek te verfijnen en competitieve vaardigheden te ontwikkelen. De coach ontwikkelt individuele trainingsschema’s naar behoefte, specialiteit, biologische leeftijd, trainingsgeschiedenis, actuele prestatie en trainbaarheid van de sporter. Sporters maken de transitie naar wedstrijden in de jeugdcategorie en geregeld zijn dit ook open wedstrijden met senioren. Bij een vereniging waar sporters met hoge ambities voor de nationale kampioenschappen trainen komen er in deze fase 3 specialisaties: sprint (in combinatie met krachttraining), middenlang of lange afstanden/ open water zwemmen (eventueel in combinatie met triathlon). Kinderen met juiste prestatie gedrag, internationale ambities en niveau kunnen in aanmerking komen om te trainen bij een opleidingscentrum van de KNZB.

KNZB Opleidingscentra (OC)

Talentvolle sporters met ambitie, groeimogelijkheden, juiste prestatiegedrag en dicht tegen het EJK-niveau moeten trainen in een lerende en inspirerende omgeving. In dit bondsgestuurd programma zwemmen de meest talentvolle sporters, geven de beste talentcoaches training, is er topsportleefstijl, een prestatiegerichte cultuur en een topsportomgeving. In Nederland zijn er 5 unieke opleidingscentra (Drachten, Hengelo, Eindhoven, Den Haag en Amsterdam) waar sporters onder de beste omstandigheden kunnen ontwikkelen. De opleidingscentra hebben een regionaal stimulerende rol in talentontwikkeling. De coach van een RTC deelt binnen zijn verzorgingsgebied bijvoorbeeld expertise en ervaringen met coaches van verenigingen. Als een sporter in aanmerking komt om te trainen in een opleidingscentrum zal er een passend traject uitgezet worden voor de overgang vanuit de vereniging. In het opleidingscentrum is een coach die up-to-date is over alles wat hoort bij het vak zwemmen. De coach kan goed communiceren en stuurt verschillende specialisten aan. Er is veel kennis en ervaring over alles wat te maken heeft met de beste mogelijke prestatie zwemmen. Er wordt enerzijds intensieve samenwerking met clubs gezocht en anderzijds met de high performance centra. De talentcoaches hebben een scherpe focus op het einddoel (mondiale top-8) en weten iedere dag op passende wijze de sporters te begeleiden naar dit einddoel.

De taakstelling van een opleidingscentrum is vierledig:

 • Bieden van een parttime programma voor junioren zwemmers
 • Bieden van fulltime talentontwikkeling programma’s voor jeugd en jonge senioren zwemmers
 • Hosten van KNZB+ activiteiten
 • Aanbieden van wekelijkse lange-afstand training

Leeftijd

De chronologische leeftijdsrange van de sporters in deze fase is als volgt:

  meisjes jongens
Train racen (jeugd 1 & 2) 15-16 16-17
  -2/+2 jaar -2/+2 jaar

Belangrijk voor deze periode

 • Individueel programma gebaseerd op PHV, trainbaarheid, slag, afstand en race-modellen.
 • Een prestatiegerichte cultuur met de beste faciliteiten waar de sporter ruimte en vertrouwen krijgt, uitgedaagd wordt, kan leren en aangemoedigd wordt om keuzes te maken.
 • Sport, onderwijs en leefstijlgewoonten zijn optimaal op elkaar afgestemd.
 • Veel aandacht voor het teamproces.
 • Optimaliseer fysieke mogelijkheden, technische vaardigheden en leren racen onder verschillende omstandigheden.
 • Een samenwerkingsverband met (para) medische begeleiding waardoor sporters binnen 24 uur terecht kunnen voor afspraak of behandeling.
 • Preventiebeleid voor risicovermindering blessures.
 • Mentale begeleiding op consult basis, gediplomeerde fysieke trainers, erkende voedingsdeskundige, assistent trainer.
 • Vanaf ongeveer 14 jaar (meisjes) en 16 jaar (jongens) leren pieken op de piekwedstrijd (2-3 per jaar)
 • Vanaf jeugd 1 geleidelijke introductie lactaat tolerantie trainingen.

Aantal fysieke activiteiten, inclusief andere sporten

 

  sportsessies zwemtrainingen landtraining landtraining andere sporten en schoolgym
jeugd 1, 2 8-12 8-10x 120 minuten 6x 20 minuten 2-3x 45-60 minuten kan een goede ondersteuning zijn,
schoolgym: ja
           

Accommodatie

Minimaal 2x trainen in een 50-meter bad met lijnen
Ruimte kunnen maken in het bad (lijnen eruit) voor verschillende trainingsvormen, oefenhoeken, beweegbanen of circuits
Startblokken, rugslagstart-device
Rugslag vlaggen
Sportzaal of ruimte in het zwembad voor landtrainingen
Krachttrainingsruimte
Mogelijkheden tot video analyse voor technische verbeteringen
Wifi

Wedstrijd ideeën

Vasthouden aan principe van een verhouding van 3 wedstrijden onder het niveau van de sporter (hij/zij kan goed skills toepassen en uitproberen), 2 op niveau (hoe kun je stap hoger komen) en 1 boven niveau van de sporter (ontspannen meedoen, leren of juist leren om te winnen of om te gaan met hoge verwachtingen van de buitenwereld.

 • Aantal wedstrijddagen: 1-2 per maand + 2-4x per jaar een toernooi van 3-5 wedstrijddagen.
 • Veel race ervaring opdoen in 50 meter baden.
 • Competities en wedstrijden met goede en wisselende tegenstanders.
 • Zwemmers maken kennis met wedstrijden van internationaal niveau.

Nieuwe leden en ledenbehoud

Vooral het behoud van jongeren verdient speciale aandacht van zwemverenigingen en de KNZB. Uit onderzoek blijkt dat op tienjarige leeftijd 80% van de Nederlandse kinderen wekelijks sport en zijn net zoveel kinderen aangesloten bij een sportvereniging. Als ze een paar jaar ouder zijn, stromen bij de meeste sporten veel jongeren uit. Het blijkt moeilijk te zijn om deze kinderen op latere leeftijd weer in beweging te krijgen. Om uitval te voorkomen en deze groep te binden en te behouden heeft de KNZB meegewerkt aan een Europees project. De resultaten van dit project en de tips, tricks en praktische tools voor verenigingen zijn te vinden op: www.keepyoungstersinvolved.eu. In deze specifieke groep en bij dit hoge ambitie niveau ligt de aandacht bij het behoud. van sporters

 • Hou trainingen afwisselend, leuk en uitdagend
 • Persoonlijke aandacht is belangrijk in deze leeftijdsfase. Zorg voor een 'klik' tussen de sporter en de trainer
 • Zorg voor binding tussen jeugdleden.
  • Organiseer sociale activiteiten buiten de trainingen om, ook in samenwerking met andere afdelingen binnen de vereniging.
 • Betrek sporters actief bij de vereniging. Bijv. assisteren bij het geven training, organiseren van activiteiten, lid van het jeugdbestuur.
 • Zorg voor goede opvang in de vereniging op het moment dat een sporter niet verder gaat binnen de selectie en/of het landelijke opleidingsprogramma

Mogelijke samenwerkingen

 • Netwerk voor trainings- en begeleidingsfaciliteiten voor talentvolle sporters.
 • Met een Topsport Talentschool
 • Het regionale opleidingscentrum zwemmen (OC)
 • Talentontwikkeling en begeleiding voor sporters met een beperking via het HPC Parazwemmen