Fase 5: Train voor top (senioren)

Maximizing engine

Motivatie

De sporters willen het allerbeste uit hun zwemcarrière halen, verlangen naar ultieme prestaties en spelen zelf een significantie rol in hun ontwikkeling. Het oprechte verlangen geeft ze energie. Om succes te halen is goede samenwerking met en vertrouwen in de coach en begeleidingsteam essentieel. Ook de sfeer en cultuur in de trainingsgroep is van enorm belang. Sporters moeten genieten van elkaars successen en elkaar beter maken. In het begin van deze fase is de transitie van jeugdzwemmer naar senior essentieel. De zwemmer is (technisch, tactisch, fysiek en mentaal) volledig voorbereid met zelfvertrouwen en een positieve houding om te kunnen presteren op het hoogste niveau.

Kenmerken

Sporters op nationaal niveau trainen meestal gezamenlijk bij een vereniging in een stad waar ze ook goed hun opleiding kunnen doen. Sporters met internationale ambities trainen in een opleidingscentrum of high performance center van de KNZB. Rondom de sporter bevindt zich een team van experts om zo alle prestatiebepalende factoren te optimaliseren. Alle systemen zijn volledig trainbaar en er zijn geen beperkingen meer wat betreft groei. De sporters geloven in het proces, nemen verantwoordelijkheid en gaan voor het beste resultaat. Hierbij zijn geen compromissen maar gaat het om commitment, de details en het optimaliseren van het trainingsproces. De coach zet hoge standaards en samen met het begeleidingsteam zorgt hij voor optimale begeleiding. Atleten ontwikkelen een groter zelfbewustzijn van wedstrijd routines en individuele mentale strategieën voor goede prestaties. Zo is de sporter is in toenemende mate in staat te “pieken” op vooraf gestelde momenten en kan de hiervoor benodigde mentale vaardigheden steeds effectiever in te zetten.

Trainen bij KNZB High Performance Center (HPC)

Coaches en begeleidingsteam van het KNZB High Performance centrum in Amsterdam en Eindhoven beschikken over uitgebreide kennis, netwerk, test en meet opties (intensieve samenwerking met InnoSportLab) en over hetgeen dat nodig is om de zwemmers op het hoogste niveau van de internationale wedstrijden te kunnen laten acteren. In alle facetten van de programma’s kunnen we de vergelijking met de beste landen van de wereld doorstaan. Naast het faciliteren van huidige topsporters zijn er binnen beide centra mogelijkheden om jonge senioren (post-EJK) intensief en versneld te laten ontwikkelen richting topsport.

Leeftijd

De chronologische leeftijdsrange van de sporters in deze fase is als volgt:

  meisjes jongens
Trainen voor top 17+ 18+
  -2/+2 jaar -2/+2 jaar

Belangrijk voor deze periode

 • Optimale trainings- en wedstrijdomvang
 • De sporter leeft als een professional; voor de beste zwemprestaties zijn sport-, carrière-, levensonderhoud, levensstijlgewoonten en levensdoelen zijn duidelijk en op elkaar afgestemd.
 • De sporter is een ambassadeur voor het Nederlands zwemmen.
 • Altijd mogelijkheid van video analyse bij de training.
 • Vertrouwen en geloof in winnen. Kunnen omgaan met en leren van winst/succes en verlies/falen. It’s not over until it’s over
 • Sporter en coach hebben 100% toewijding en nemen verantwoordelijkheid.
 • Optimale afstemming voor lange termijn wedstrijdplanning en jaarlijks trainingsplan.
 • Fysieke, technische en tactische vaardigheden blijven verfijnen en optimaliseren.
 • De sporter laat constant hoog niveau zien en piekt op het juiste moment.
 • De sporter traint in de beste en stimulerende (topsport)omgeving met alle faciliteiten en maakt gebruik van geïntegreerd ondersteuningsteam: fysieke trainer, psycholoog, voedingsdeskundige, sportarts, fysiotherapeut.
 • Het team snapt het belang van teamcohesie en bepaalt gezamenlijke normen en waarden. Wat willen wij uitstalen? Waar staan wij voor? Wat zijn onze gemeenschappelijke waarden?

Aantal fysieke activiteiten, inclusief andere sporten

Geoptimaliseerde trainingsintensiteit en trainingsomvang gebaseerd op specialiteit, periodisering en trainbaarheid

  sportsessies zwemtrainingen landtraining krachttraining andere sporten en schoolgym
senioren 10-15 18-24 uur per week 6x 20 minuten 3x 60 minuten kan een goede ondersteuning zijn,
meestal 1 sport in combinatie met land- en krachttraining
           

Accommodatie

50m bad met lijnen
Startblokken (OMEGA), rugslagstart-device
Rugslag vlaggen
Elektronische tijdwaarneming
Landtrainingsruimte
Krachttrainingsruimte
Mogelijkheden tot video analyse voor technische verbeteringen
Werkruimte voor overleg met de coach/begeleiding
Wifi

Wedstrijd ideeën

 • Wedstrijden afgestemd op de ontwikkelingsbehoefte van de sporter.
 • Optimaliseren van het totale aantal wedstrijden.
 • Topsportcompetities: aantrekkelijk voor publiek en media.
 • Regelmatig racen op internationale toernooien met sterk deelnemersveld.

Nieuwe leden en ledenbehoud

 • Zorg voor goede opvang in de vereniging op het moment dat een sporter niet verder gaat binnen de het landelijke opleidings- of HPC programma.
 • Betrek de sporter als rolmodel in de vereniging bijv. voor het geven van een clinic.

Mogelijke samenwerkingen

 • High Performance Centrum Zwemmen (HPC)
 • Technisch directeur KNZB en afdeling Topsport