Holistisch sporttalent ontwikkelingsmodel

Om een sporter continu door te laten ontwikkelen en het maximale eruit te halen werken we vanuit een holistisch sporttalentontwikkelingsmodel. Sporters ontwikkelen zich niet enkel op sportief vlak (techniek, tactiek), maar maken tegelijk ook een ontwikkeling door op verschillende andere levensdomeinen zoals, psychologisch, psychosociaal, studie/beroep en financieel vlak. Het bereiken van de top en daar de best mogelijke prestaties hangt af van de juiste afstemming en kwaliteit binnen en tussen de domeinen.

Een coach met een holistische benadering zal samen met de sporters belangrijke factoren van meerder domeinen analyseren, bespreken en prioriteiten aanbrengen. Wat heb je nodig om te blijven ontwikkelen en de volgende stap te maken? Welke ervaring en houding? Zeker als de sporter een transitie heeft binnen een domein zal de coach hier proactief op inspelen en begeleiden. In het KNZB-sportmodel besteden we aandacht aan de volgende 6 gebieden:

  • Omgeving en leefstijl (trainingsgroep, coach, familie, studie/beroep, persoonlijke relaties, financieel)
  • Fysiek en fysiologisch (lengte, kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, behendigheid, power, flexibiliteit, beweegvaardigheden, gezondheid, stabiliteit, discipline)
  • Techniek en vaardigheden
  • Tactiek en wedstrijden
  • Mentaal (gedachten, overtuigingen, mentale kracht, visie, mentale vaardigheden (doelen stellen, gezonde spanning, visualisatie, aandachtstraining, zelfspraak, balans)) en emotioneel (emoties, passie, relaties, gevoelens, verbinding, communicatie, groepsdynamische processen)
  • Genetisch en aanleg

Het gaat niet om losse mentale vaardigheden, maar om de combinatie van factoren, zoals: Hoe gaat iemand om met zijn persoonlijke levensstijl, hoe verloop de relatie met zijn vrienden? Hoe werkt de combinatie tussen topsport en studie? Zingeving? Hoe ontwikkelt identiteit? Balans van lichaam en geest (spiritualiteit)?